Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Sex når man er under den seksuelle lavalder

Hei!

Hva skjer hvis man har sex under den seksuelle lavalderen?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 09.04.2019

Hei jente 14 år!

Du spør hva skjer hvis man har sex under den seksuelle lavalderen. Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år og dette er en grense som er ment å skulle beskytte barn og ungdommer mot seksuelle handlinger fra voksne. Det betyr at det som hovedregel er straffbart å ha sex med barn som er under 16 år.  Dette gjelder uansett om partene hadde sex frivillig. Dersom den yngste personen er under 14 år regnes det som voldtekt, selv om det var frivllig fra begge parter. 

Om to personer på 14/15 år har sex med hverandre, så er det først og fremst en privatsak som ikke vil bli etterforsket fordi politiet ikke får vite det.  Men, om det er ulikheter i modenhet og alder og forholdet blir anmeldt til politiet vil det kunne bli opprettet sak. Om begge er 14 år vil de være under den kriminelle lavalder og ikke kunne bli straffet.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut