Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Sex før man er 16?

Hei!

Jeg er 15 og min kjæreste er 14. Vi er begge er klar for sex, men har vi lov til ha sex? Jeg er bare 1 år mer enn kjæresten ?
Jeg og kjæresten min er klar.

Gutt 15

Svar fra ungrus.no 01.11.2019

Hei!

 Fint at du tar opp dette spørsmålet. Jeg har forståelse for at det kan oppleves vanskelig å forstå de lovene også som er omkring dette. Den seksuelle lavalder er i Norge satt til 16 år. Dette er for at ungdom og barn skal beskyttes mot at voksne skal forgripe seg på dem og for å hindre at barn og ungdom debuterer før de er fysisk og psykisk klare for det.

I straffeloven §302 står det at den som har sex med en person under 16 år kan straffes med fengsel og det gjelder også om begge er under 16 år. Derimot kan straff falle bort om de som har sex er jevnbyrdige i alder. Å være jevnbyrdige i alder vil  si å være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt.

Sex bør  være en positiv opplevelse for begge parter. Om den ene parten eller begge skal føle på press for å ha sex kan det få uheldige konsekvenser. Sex kan også føre til uønsket graviditet og kjønnsykdommer så det er viktig at en kjenner til måter en kan beskytte seg på om en skal ha sex.

At ungdom under den seksuelle lavalder har sex er ikke uvanlig og det er ikke vanlig at ungdom blir straffet for det. Det viktige er at de som har sex er jevnbyrdige i alder og modenhet. Det er heller ikke vanlig at politiet får slike saker da frivillig sex mellom to personer blir sett på som en privatsak. Kan ellers anbefale dere begge å ta kontakt med helsestasjon for ungdom om det er det i nærheten av der dere bor. Der vil dere også kunne få råd /veiledning, og de har taushetsplikt.

Legger ved lenke til en side på ung.no som omhandler samme tema:  Sex og aldersgrenser.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut