Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Samboer er full sammen med barna

Hei!

Barnefar og samboer har tidligere drukket mye og ofte før han fikk barn. Gjerne onsdag til lørdag… Nå etter barna ble født har det blitt mye mindre festing og drikking så klart, og når det er alkohol er ungene ikke til stede og ofte i jobb sammenheng. Så la oss si 4-5 ganger i året. MEN…. Når han først drikker har han en tendens til å ikke kunne begrense inntaket og kommer ofte godt påvirket til drita full hjem. Rødsprengte øyne, alkohollukt lang vei, ampert humør og i et «klar for å krangle» humør.

Jeg har vært veldig tydelig på det at når ungene er hjemme i hus kan han gjerne kose seg med en eller to øl men ikke mer enn dette da ungene ofte kommer opp i sengen vår og de er faktisk hjemme i huset. Men han respekterer ikke dette og ender alltid med å drikke 5-6-7-8 øl… å for en mann på 35 år som ikke lengre drikker så ofte og tåler alkohol dårligere, ender det med at han kommer hjem sjanglende, amper, tom i blikket og noen ganger så dårlig at han sovner rundt doskåla…. Jeg har tatt dette opp flere ganger da jeg IKKE vil at han skal drikke når ungene er hjemme! Da har jeg sagt han får ordne barnevakt før han reiser ut. Og det ender opp med at han blir sur på meg og anklager meg for å ikke unne han en kveld ute for å kose seg …

Har dere noen tips? Råd?

Kan dette være tegn på alkoholproblemer eller hadde han hatt «behov» for alkohol oftere/hyppigere for at det anses som alkoholproblem?

Hilsen frustrert mamma og samboer

Svar fra ungrus.no 24.11.2023

Hei! 

Det kan oppleves både frustrerende  og vanskelig å ha en samboer og far til felles barn som har et slikt drikkemønster som du beskriver. Du skriver også at han kan komme hjem etter tur på byen  i et "klar for å krangle humør". Hvem krangler han med, blir det med deg eller blir det med barna?

Vi vet mye om hvordan foreldres alkoholbruk påvirker barn. Barn merker at de voksne forandrer seg lenge før den voksne tror det selv. Det er ingen ren fasit i hvordan barn reagerer på voksne sitt alkoholbruk eller om erfaringene vil prege dem senere i livet. Ulike faktorer spiller inn, Barn som vokser opp i hjem der voksne har et alkoholproblem har større risiko for psykiske problemer og tidlig rusdebut. Jeg vil anbefale deg sammen med samboer og far til barna å se på nettsidene til  av og til . De nettsidene gir deg svar på mye av det du tar opp her. Det er nokså vanlig at den personen som selv har et alkoholproblem ikke innser det selv. Jeg vil anbefale deg å ta dette opp med han i "fredstid". Det vil si når det ikke er en "fest på gang" og at det allerede er noe som er planlagt. Det kan da være en god anledning til å prate sammen. Nettsidene jeg viser til er gode og informative og tar for seg både voksne og barns perspektiver. 

Med vennlig hilsen 

Aina Kjær 

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut