Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Rusmiddelbruk og melding til barnevernet

Hei!

Jeg er far til et barn på 5 mnd. Jeg var for 2 uker siden i en bursdag til en venn, hvor vi var på ølsmaking. Det stod veldig mange forskjellige glass foran oss på bordene, og etter noen glass så mistet jeg kontrollen på hvilket jeg skal drikke fra. Det viser seg at flere i bursdagen har lagt kapsler av fleinsopp i glassene sine. Jeg får da i meg dette, og etter å ha blitt gjort klar over at det er fleinsopp i de, er jeg allerede temmelig full og beruset, så da spiser jeg selv kapsler med fleinsopp, selv om jeg ikke er ved mine fulle fem.
Etterhvert blir jeg redd og rusen blir veldig sterk. Jeg kontakter da ambulanse, som sender meg til sykehus. På sykehus får jeg beskjed om at jeg ikke blir meldt videre til barnevern, da dette ikke er normal kost for meg. Nå, 2 uker senere kontakter sykehuset meg, og sier at de har plikt til å opplyse barnevern likevel.
Jeg har tidligere blitt innlagt for bruk av narkotika da jeg har blitt redd hver gang jeg prøvde dette, men det er lenge før vi fikk barn.
Vet sykehuset om de innleggelsene og bruker de som grunn, eller har de faktisk en reell plikt, når det faktisk var ett uhell, om å varsle?
Jeg drikker ikke en gang alkohol foran barnet mitt.

Mann og far, 32

Svar fra ungrus.no 19.10.2022

Hei! 

Du spør om sykehuset har en plikt til å melde til barnevernet etter at du har vært innlagt som følge av en episode med inntak av fleinsopp. 

Om du tidligere har vært innlagt på sykehuset, har helsepersonellet  tilgang på journalnotater fra tidligere innleggelser. Det er vanskelig å svare eksakt på hva som er årsaken til at sykehuset valgte å melde, men at det er forhold som har utløst deres selvstendige meldeplikt. Mistanke om narkotikabruk hos foresatte til spedbarn kan utløse en meldeplikt. 

Når meldingen til barnevernet er sendt, vil du bli kontaktet av dem. Du vil deretter mest sannsynlig bli kalt inn til en samtale der du vil få en anledning til å forklare deg om situasjonen som var bakgrunn for kontakten din med sykehuset og hva ditt forhold til narkotika er. Om ikke det er andre ting som foreligger, vil saken da mest sannsynlig henlegges. Barnevernstjenesten kan også beslutte å starte en undersøkelsessak på bakgrunn av opplysninger de får, men mest sannsynlig vil du bli kontaktet for en samtale først. 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut