Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Rett alder for sex?

Hei! 

Jeg lurte på om jeg burde ha sex på denne alderen?
Moren min hadde sex for første gang når hun var 14, så burde jeg det og?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 14.05.2020

Hei! 

Det er ingen regel for når en bør begynne å ha sex. Noe av det viktigste før en begynner å ha sex med andre vil være å kjenne seg trygg på seg selv og vite at en er i stand til selv å si om en vil eller ikke.

Kroppen skal ikke bare være fysisk moden, men en skal kjenne seg mentalt moden også. Det er viktig at du ikke lar deg presse til noe du ikke vil. 

Mange unge begynner med å utforske seg selv litt før de begynner med sex med andre. Å onanere er vanlig både for gutter og jenter og hjelper en til å bli kjent med seg selv og hvordan kroppen liker å bli stimulert. Sex med en annen person skal være en god og positiv opplevelse om begge parter er klare for det og ikke føler seg presset. Om en av partene eller begge kjenner seg presset, kan det bli en vond opplevelse. Derfor er det viktig å tenke etter og være sikker på seg selv at dette er noe du vil.  For de aller fleste unge i forhold  kommer sex i en rekkefølge etter at en har holdt hender, kysset og klemt hverandre. Etterhvert utforsker man hverandre utenpå klærne før en begynner å ta på hverandres intime soner. For noen kan disse fasene ta tid, men det er viktig at du kjenner deg klar for det og ikke haster avgårde bare for å "ha gjort det".  Sex med en annen person kan være en god og positiv opplevelse når begge parter er klare. Ta den tid du har behov for til å bli kjent med deg selv og den du vil ha sex med. Da kan det å ha sex bli en fin opplevelse men ikke kjenn deg presset til at det skal skje når du er 14 år.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut