Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Kontrollerende mor

Hei!

Jeg stiller dette spørsmålet på vegne av kjæresten min som er 17 og fyller 18 i januar neste år. Moren hans har nå gitt han «husarrest» (fordi han gjorde det dårlig på skolen)  i en uke. Han får ikke lov til å møte meg eller venner eller prate på telefon, og moren hans går igjennom telefonen hans uten grunn og leser våre meldinger og tar bilder for å sende til seg selv.

Hva kan han gjøre for å få litt mer frihet? Han vet ikke hvor lenge denne straffen varer.

Jente 16

Svar fra ungrus.no 27.05.2024

Hei!

Du ber om råd for hva kjæresten din, som har en kontrollerende mor kan gjøre for å få mer frihet. Du skriver også at kjæresten din blir 18 år i august.. Det er slik at noen foreldre har en veldig kontrollerende foreldrestil, med veldig bestemte meninger og regler. De fleste foreldre er gjerne slik at de gjør dette av god mening og oppriktig tro på måten de er på. Du beskriver et veldig strengt forhold, og det høres urimelig ut med tanke på at han snart er 18 år. Barneloven sier noe om at barn og unge skal få mer selvbestemmelse om personlige forhold frem mot myndighetsalder. 

Om kjæresten din har forsøkt å prate med sin mor om de urimelige forholdene og uhensiktsmessige konsekvensene han blir utsatt for, skriver du ikke noe om.
Om han har det og dette ikke har ført frem, anbefaler jeg at han tar kontakt med en annen voksen. Han kan ta kontakt med et familievernkontor eller helsesykepleier på sin skole.
Det kan ofte hjelpe å få til en megling mellom foreldre og ungdom i slike situasjoner. Slik som det er nå, vil den kontrollerende forelder i stedet oppleve å skyve ungdommen mer fra seg. 

Kjæresten din er heldigvis snart 18 år, men bør forsøke å få til en samtale med mor om hvordan han opplever denne situasjonen og hva det gjør med han og forholdet hans til sin mor. 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut