Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Hvordan snakke om mensen?

Hei!

Hvordan kan jeg si til pappa at jeg har fått mensen?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 30.04.2019

Hei jente 13 år!

Først og fremst gratulerer! Noe av det aller mest naturlige ei jente opplever å få, er mensen. Mensen skal følge deg gjennom mange år, så åpenhet rundt dette bør en få til.
En ting som også er veldig sikkert, er at pappaen din også vet at du før eller siden vil få mensen og at han kanskje også har lurt på om han bør prate med deg om dette.
Kanskje du kan øve deg på å si det til han. Si det litt høyt for deg selv sånn: Pappa, bare så du vet det så har jeg fått mensen nå.
Når du har sagt det mange nok ganger for deg selv er, det lettere å si det høyt til han.
Jeg kan også tenke meg at du kan trenge at han eller du kjøper inn bind/ tamponger eller annet, for at du skal ha det ok i den perioden du har mensen. Det er også ting du lettere kan si høyt til han etter å ha øvet litt for deg selv. Noen pappaer synes at det er flaut å snakke om dette, men da får du bare kjøre på, så det blir mindre kleint etter hvert.
Husk å si til deg selv at dette er det mest naturlige i verden og absolutt ikke kleint i det hele tatt. Jo mer du prater om mensen, jo mindre vanskelig blir det.
Noen ganger vil du kanskje også få behov for at pappaen din vet du har mensen og kan gi deg litt ekstra omsorg om du har vondt i magen eller annet i forbindelse med mensen.
Husk at du også kan prate med skolehelsetjenesten om mensen.

Hopp i det; si det som det er til pappaen din!

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesykpeleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut