Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Herpes og smitte

Hei!

Jeg fikk diagnosert herpes i underlivet nettopp og har noen spørsmål tilknyttet dette:
1. Er det noen mulighet for å finne ut hvem jeg fikk det fra? Jeg har hatt sex med bare to personer, og ingen av dem sa noe om at de hadde herpes eller utbrudd. Min faste partner nå lurer da veldig på om jeg har fått det fra ham og om han da allerede har det, eller om vi må begynne å bruke kondom.
2. Hvis jeg fikk herpes fra min nåværende partner, vil det være trygt for meg å gi han oralsex, selv om han ikke vet om det er han som har smittet meg eller ikke?
Jeg er veldig redd for å få herpes i munnen også i tillegg.

Kvinne 18+

Svar fra ungrus.no 23.07.2019

Hei!

Du har spørsmål knyttet til herpesinfeksjon og innledningsvis er det viktig å si at herpes er en av de vanligste seksuelt overførbare sykdommene som er og den vanligste årsak til genitale sår.

 Viruset gir en livslang bærertilstand. De fleste får sparsomme eller ingen symptomer. De fleste smittede vil være i en asymptomatisk (uten symptomer) smittetilstand, og vet derfor ikke at de er smittet. De få som får plagsomme symptomer med tilbakevendende sår i genitalområdet, kan få behandling med antiviral behandling.

En person som har fått herpes er potensielt smitteførende resten av livet. Smittsomheten er størst under utbrudd, men mange utbrudd er for små eller milde til å oppdages. Over halvparten av befolkningen har blitt smittet oralt i barndommen med Herpes 1 (munnsår). Herpes 1 gir vanligvis munnsår, men det er flere nå enn tidligere som får påvist herpes 1 på kjønnsorganene.  Virus kan skilles ut og smitte også utenom utbrudd (særlig like før utbruddet). Herpes smitter ved direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus, for eksempel ved vaginalt eller analt samleie og munnsex. Kondom gir en viss beskyttelse, men vil ofte ikke dekke alle lesjonene.

Ad spr 1) Det vil ikke være mulig å finne ut hvem det er du har fått herpes fra ut fra det du skriver. Herpes gir oftest utbrudd som er nesten helt frie for symptomer derfor er det vanskelig å diagnostisere hos mange. Munnsår kan smitte til kjønnsorganer ved oralsex. Herpes smitter like før utbrudd og under utbrudd til eventuelle sår er grodd.

Ad spr 2) Avstå fra oralsex i tiden du eller partner har utbrudd eller kjenner kløe/svie som kan settes i sammenheng med utbrudd. De fleste smittes av en som har utbrudd men ikke synlige symptomer.

Når du har fått diagnostisert herpes er det viktig at du får god veiledning av legen din som kan trygge deg på at det er mulig å leve normalt etter at infeksjonen er påvist. De aller fleste får utbrudd med få eller ingen symptomer.

Kilde: sex og samfunn/metodebok.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut