Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Gutt eller jente?

Hei!

Jeg er ikke helt sikker på om jeg er gutt eller jente.

Hvordan finner man ut hvilket kjønn man er?

13-åring

Svar fra ungrus.no 16.11.2018

Hei!

Du lurer på hvilket kjønn du er, og det er et viktig spørsmål. Du er  ikke alene om å kjenne på denne usikkerheten. Det er flere som opplever at det kjønnet de fikk tillagt ved fødselen, ikke nødvendigvis stemmer overens med det/de kjønnet (ene) de opplever seg som. Ditt juridiske kjønn er det kjønnet som står i passet ditt. Kjønnsidentitet, som du spør om, handler om hvilket kjønn du føler deg som og er uavhengig av hvilket kjønn du er født med.

Du kan være gutt, jente eller kjønnsflytende, og dette er det bare du som kan vite. Å være genderqueer betyr at man har en kjønnsidentitet som verken er jente eller gutt.

For noen er det enkelt å vite hvilken kjønnsidentitet man har, og for andre er det vanskeligere å finne ut av. Det er en prosess som kan ta tid, særlig hvis man ikke har en kjønnsidentitet som stemmer med hva verden rundt forventer av deg. Det kan være at man rett og slett må prøve seg frem med ulike kjønnsuttrykk, for å finne ut av hva man selv er mest komfortabel med og hva man trives med. Til sist handler det om hva du kjenner deg som og at du kan godta deg selv for at du er akkurat den personen du er. Jeg anbefaler deg å kikke på nettsidene til ung.no om kjønn og kønnsidentitet, og du kan også snakke med helsesøster på skolen om dette.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesøster

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut