Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Gravid som 11-åring

Hei!

Hva skjer hvis man er gravid som 11-åring?

Jente, yngre enn 12 år

Svar fra ungrus.no 09.05.2019

Hei!

Du spør om hva som skjer om en blir gravid som 11 åring. Ei jente på 11 år kan bli gravid dersom hun er kommet i puberteten og har begynt å menstruere, som vil si at eggløsning er kommet i gang.
De aller fleste jenter er eldre enn 11 år når dette skjer. Det vil være veldig viktig at jenta så tidlig som mulig forteller om mistanken eller uroen sin for graviditet til en voksen hun har tillit til (foreldre eller for eksempel helsesykepleier). 

Om ei jente på 11 år blir gravid så må jenta sammen med foresatte og lege/sykehus beslutte hva som videre vil skje.
Hva er årsaken til at jenta er blitt gravid? Skyldes det et overgrep eller er det ubeskyttet sex med kjæresten også videre.
Det er endel spørsmål som må avklares og hver og en sak må avklares for det som er det spesielle rundt nettopp denne saken. Det vil være av største betydning at jenta som er kommet i denne situasjonen skal oppleve trygghet og støtte og bli ivaretatt på best mulig måte. Aller helst skal dette skje i godt samarbeid med jenta og hennes foresatte. Hva som så videre vil skje må bestemmes av  hjelpeapparatet som er rundt jenta og ut fra den aktuelle situasjonen.

Heldigvis vil dette være en sjelden problemstilling.

Det er vanskelig å gi et helt klart svar, siden det som jeg har skrevet over er mange ulike elementer som vil ha betydning i en slik sak.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut