Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Gravid med en som ruser seg

Hei!

Jeg er gravid, og barnefar og jeg har gått fra hverandre pga hans forhold til rus og hans vennekrets ikke er det beste for et barn.
Han skjerpet seg en periode når vi fant ut at jeg var gravid, men fant ut senere at dette ikke stemte, så jeg gikk fra han og flyttet nærmere min familie. Har termin i slutten av august. Jeg lurer nå på hvordan det blir når barnet er født. Kan jeg kreve at han leverer rene rusprøver en periode før han evt får møte barnet? Og at han forsetter med dette når han skal ha samvær? Og når barnet blir gammel nok til og kunne være med han alene, kan jeg da kreve at det er en tilsynsperson med de? Da jeg er veldig sikker på at vennene hans er ikke noe han bytter ut med det første. Vil jo ikke at at vårt barn skal omgås med kriminelle eller folk som ruser seg.

Gravid kvinne

Svar fra ungrus.no 07.06.2021

Hei! 

Du har vært veldig god som har klart å ta noen avgjørelser for barnet ditt og deg som mange opplever veldig vanskelige.
Dette med samvær etter barnet er født kan også handle om på hvilken måte du klarer å opprettholde dialog med barnefaren. Det er ikke slik at han automatisk har krav på å være sammen med barnet alene. Om du kommer til at han kan få treffe barnet hjemme hos deg eller sammen med deg, så er det også opp til deg å kreve av ham at han er rusfri når han kommer. 
Han kan etterhvert sette frem et krav om samvær.  Det som er viktig å huske på, er at det i følge barneloven er en rettighet barn har, å ha samvær med begge foreldrene. Om den ene av foreldrene ikke er skikket til å ha samvær alene med barnet, kan det bli bestemmelse om at samvær må skje med tilsyn.
Jeg vil anbefale deg å ha kontakt med familiekontoret i ditt hjemfylke. Der kan dere begge to sammen, eller du alene få veiledning på hvordan du/dere etterhvert kan løse dette til beste for barnet dere venter. Det å få barn fører for mange mennesker med seg en del endringer og forhåpentligvis kan det også skje for barnefar.
Familiekontoret er en instans som er gode på å rettlede foreldre i slike saker, og jeg anbefaler deg kontakt med dem. 

Jeg håper det ordner seg for deg!

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut