Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Fremskynde pubertet?

Hei!

Kan man komme raskere inn i puberteten?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 20.04.2020

Hei gutt 14 år!

Du spør om det går å komme raskere i puberteten. Puberteten starter gjennomsnittlig litt senere hos gutter enn hos jenter. Vanligvis starter puberteten i 12-13 års alder hos guttene. Den igangsettes ved at hjernen begynner å produsere kjønnshormoner. Når puberteten starter skjer, det som følge av et samspill mellom flere organer og ulike hormoner i kroppen. Dette samspillet fører til at testiklene  begynner å produsere mer testosteron som er det mannlige kjønnshormonet. Når dette er i gang vil testikler og kjønnsorgan vokse. Puberteten kan for mange oppleves som en vanskelig tid. Det er ikke alltid lett å være blant de første, og det er vel så vanskelig for mange å være blant de siste som begynner på denne endringsprosessen.
Når du er 14 år er du fremdeles innenfor det som regnes som vanlig for start på pubertet. Om du har mulighet til det så kan det være ok å snakke med far i familien, brødre eller andre for å høre hva de sier eller husker om egen pubertetsstart. De aller fleste gutter vil helt av seg selv begynne på denne prosessen før de er blitt 15 år.

For noen få gutter som av ulike grunner får en forsinket pubertet, kan det være en mulighet å starte med en kunstig tilførsel av hormoner men det er først etter en grundig sjekk og kartlegging hos legen.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut