Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Er barnegraviditet farlig?

Hei!

Jeg lurer på om det er farlig å bli gravid når man er 11 år når man går på barneskole?

Jente 11

Svar fra ungrus.no 07.11.2022

Hei! 

I Norge er det heldigvis veldig sjeldent at så unge jenter som 11 år blir gravide, men i verdens fattigste land er ikke dette så veldig uvanlig. I noen fattige land er komplikasjoner rundt graviditet og fødsel en av de største dødsårsaker for unge jenter. I Norge har vi et veldig godt helsetilbud til gravide, og en ung jente som blir gravid vil få god oppfølging for å hindre at komplikasjoner rundt graviditeten skal bli farlige. Dette vil også  avhenge av den gravides fysiske modenhet. Det viktigste er å forhindre at en så ung jente blir gravid. Vi har en nedre aldersgrense på 16 år som blant annet skal hindre at voksne forgriper seg på unge jenter. 

Om en jente på 11 år blir gravid, vil de voksne rundt jenta ha et ansvar for å kartlegge forholdene rundt henne og blant annet hvilket forhold som har gjort at hun er blitt gravid. De aller fleste jenter i Norge venter til de er nærmere 16 år før de debuterer seksuelt, og det vil derfor ha en stor betydning å finne ut av omstendighetene rundt at en så ung jente er blitt gravid. En jente som er veldig ung vil i tillegg til å mangle den fysiske modenheten, også mangle den mentale modenheten som trengs for å kunne gå inn i en mammarolle for et lite barn når man selv fremdeles er et barn. 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesykepleier

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut