Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Aldersgrense for p-piller?

Hei!

Jeg er en jente på 12 år og lurer på om det er for tidlig å starte med p-piller?
Kan barn drikke alkoholfritt øl?

Jente 12

 

Svar fra ungrus.no 26.03.2019

Hei!

Du lurer på om det er for tidlig å starte med p-piller når en er 12 år, og om barn kan drikke alkoholfritt øl.
Jeg begynner med det siste som er et klart ja. Barn kan drikke alkoholfritt øl. Det er ikke farlig og det er ingen aldersgrense på verken å kjøpe eller å drikke alkoholfritt øl.

De aller fleste jenter på 12 år har ikke behov for å bruke p-piller. Om ei jente på 12 år har behov for å bruke prevensjon, må det gjøres en grundig vurdering av en lege. En lege kan ikke skrive ut resept på p-piller til en 12-åring uten samhandling med foreldrene. Grunnen til dette er at foreldre som hovedregel skal delta i all medisinsk behandling av sine barn inntil de er 16 år, som er den helserettslige myndighetsalder. Dette er en regel som unntaksvis kan fravikes, men det viktigste er at det skal foretas en grundig vurdering av jentas situasjon.
Om det skulle bli et reelt behov for å starte med p-piller eller en annen type prevensjon, vil jeg anbefale deg å kontakte Helsestasjon for ungdom eller helsesykepleier på din skole.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesykepleier

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut