Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Aldersforskjell og sex

Hei!

Kan jeg ha sex med 16 år gammel jente som 37 år gammel mann?

Annet 37

Svar fra ungrus.no 15.05.2023

Hei! 

Ei jente som er 16 år gammel er over den seksuelle lavalder og kan, om hun ønsker det, ha sex med en mann på 37 år.
Den seksuelle lavalder er i Norge 16 år og skal bidra til å beskytte ungdom mot overgrep fra voksne og hindre at unge føler seg presset til å ha sex før de er klar for det. Men, selv om jenta er over 16 år så er det ikke lov til å presse eller utnytte en ung jente til å ha sex mot ens egen vilje. 

Et barn på 16 år er fremdeles under foreldrenes omsorg og frem til barnet er 18 år så har foreldre rett og plikt til å ta avgjørelser også i personlige forhold (barneloven § 30). Om mor eller far i dette tilfellet kjenner til at det er et forhold mellom henne og deg, kan de i utgangspunktet nekte henne kontakt med deg . 

Jeg vil regne med at foreldrene (eller de med foreldreansvar) vil ha en stor bekymring omkring et slikt forhold. Bekymring knyttet til om du utnytter en så ung jente. Et forhold mellom en mann på 37 og en jente på 16 år vil ikke bli sett på som et likeverdig forhold. Ungdom og voksne har ulike behov i et forhold, og det bør du ta inn over deg. Selv om ikke det blir signalisert, så vil en ung jente lett kunne la seg utnytte av en voksen mann som hun også kan kjenne seg betatt av og ha interesse for. Selv om jenta i dette tilfellet er over den seksuelle lavalder, er det du som er den voksne i dette forholdet og må sitte med ansvaret for hva du kan komme til å påføre en ung jente på 16 år. Om du har følelser for denne jenta så bør du la henne få utvikle seg i takt med venner på sin egen alder og unngå å innlede et seksuelt forhold til henne. 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut