Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Vil og vil ikke slutte med rusmidler

Hei!

Hva bør jeg gjøre når jeg sier til alle rundt meg at jeg vil slutte med alt av rusmidler som-hasj, molly, ecstasy, coke og xanax, men jeg vet selv jeg ikke vil slutte med det, for jeg liker å være på det?
Men samtidig vil jeg slutte med det for å ikke skuffe familie å venner noe mer med at jeg fortsatt gjør det.

Jente 15

Svar fra ungrus.no 31.08.2023

Hei jente 15! 

Takk for at du skriver til oss i ungrus.no 

Du spør hva du bør gjøre når alle rundt deg vil du skal slutte med rusmidler, mens du selv ikke vil slutte. 

Det er veldig vanlig at familie, venner og andre pårørende ser på rusmiddelbruk som et problem før den som selv bruker rusmidler gjør det. Og de er nok redde for hva rusmiddelbruken på sikt vil kunne medføre.

Nå vet jeg ikke hvor lenge du har brukt disse rusmidlene. Men felles for alle rusmidler er at de i starten kan gi mye godt, mange beskriver rusen som "løsningen" på ting en kanskje har strevd med tidligere. Det kan være dårlig selvtillit, uro, angst eller annet. Men etterhvert, om en fortsetter å bruke og kanskje øker mengden for å få samme virkning som i starten, kan det utvikle seg til en skadelig bruk, og kanskje enda videre til en avhengighet. Da gir ikke lenger rusen alle de positive virkningene som den ga i starten. Da kan rusen gi både fysiske og psykiske plager. Og vi vet ikke på forhånd hvem som vil utvikle en avhengighet og hvem som ikke gjør det. 

Siden du skriver videre at du vil slutte for ikke å skuffe familie og venner, så tenker jeg at det kan være lurt å starte med å snakke med noen om dette. Et sted du kan henvende deg, er på helsetasjon for ungdom.
Du kan lese mer om det her

Ønsker deg alt godt! 

Med vennlig hilsen

Ann Christin Haugen 

Spes.utd.sosionom 

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling 

Sørlandet sykehus

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut