Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Vanskelig vennskap med en som ruser seg

Hei! 

Jeg har en venn som ruser seg veldig ofte. Dette går sterkt ut over vårt vennskap, men jeg får ikke vennen min til å slutte.
Noen tips?
Vet ikke om jeg skal ta vare på vårt vennskap eller bare droppe det. Og i så fall, er det noe jeg kan gjøre for at vennen min skal ruse seg mindre eller takle situasjonen? Vil ikke akkurat droppe denne personen.

Jente 16

Svar fra ungrus.no 26.04.2022

Hei jente 16! 

Takk for at du skriver til oss i ungrus.no! 

Jeg forstår godt at det går sterkt ut over deres vennskap når vennen din ruser seg veldig ofte. Dessverre er det en umulig oppgave for deg å få vennen din til å slutte om han/hun ikke selv vil slutte. Det vil på sikt bare kunne gjøre deg utslitt. Du må nok rett og slett ta et valg om vennen din velger å fortsette slik det er nå. Det er ikke alltid enkelt å sette grenser for seg selv. Vi vil så gjerne hjelpe og få den som ruser seg til å forstå at dette ikke er bra. Det du kan gjøre, er å si at du er bekymret og informere om at det er profesjonell hjelp å få i rusteam/ungteam i kommunen og/eller ved å ta kontakt med fastlegen.
Du er der som venn om han/hun ønsker å redusere eller kutte ut rusen, men om han/hun ønsker å fortsette slik det er nå, så kan du si at dere ikke ha kontakt slik situasjonen er nå. Det er dessverre ingen enkel oppgave, men kan være helt nødvendig for at du skal klare å ivareta deg selv. 

Med vennlig hilsen

Ann Christin Haugen 

Spes.utd.sosionom 

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut