Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Sønn som ruser seg og driver med kriminalitet

Hei! 

Jeg har en sønn, som satt inne 9 år pga av rus, etter en fatal ulykke med døden til følge. Sommeren 2019, kom han ut på prøve med meldeplikt. Dette gikk i 4 måneder. Nå er han inne igjen, og må sone resterende 3 år av den opprinnelige dommen. Snakket senest med han forrige uke. Han er ikke innstilt på å få seg jobb. Derimot har han i fengselet fått såkalte "kompiser". Disse karene har overhodet ikke noe ønske om et lovlydig liv. De vil fortsette der de slapp. Min sønn har blitt tilbudt over en million kroner for å frakte narkotika over grensen. Spurte da om han ville ta i slike penger, men...! For meg virker det som om fengselet er en videregående skole for kriminalitet.
Hvordan skal en forholde seg til det her videre? Er det i det hele tatt noe som kan gjøres?

Pappa

Svar fra ungrus.no 14.09.2020

Hei Pappa!

Takk for at du skriver til oss! Dette er vanskelig og vondt å stå i, man er sine barn nærmest!

Selv om vi så gjerne vil beskytte barna våre og ta valg for dem når vi ser de slutter å se sitt eget beste, er vi slik jeg ser det maktesløse overfor deres valg. Du skriver ikke hvor gammel sønnen din er, men jeg tolker det som om han er voksen ut ifra de opplysningene du gir. Det viktigste man kan gi barna sine er ærlighet og kjærlighet. At du forteller han hva dette gjør med deg, og hvor vanskelig det er for en far å se på.

Den andre siden er å ikke bli involvert i kriminelle saker. Den informasjonen om at han vurderer å gjøre en ny kriminell handling, er informasjon du ikke trenger. Så kanskje det vil være til hjelp å sette grenser for deg selv på denne måten?

Jeg håper du har støtte rundt deg, det er viktig å ikke stå alene med slike tanker og følelser. Da er det også lettere å stå i de grensene du eventuelt setter for din sønn.
Du kan ta kontakt med pårørendetjenesten i A-larm hvis du trenger å snakke med noen som har egenerfaring som pårørende til mennesker som ruser seg.

Med vennlig hilsen

Tone Jacobsen

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut