Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Rus og løgn

Hei!

Jeg har lenge sett at en i familien som driver med rus lyver mye.
Hvorfor lyver de om små ting, store ting?
Kan jeg stole på noe som blir sagt i det hele tatt?

Jente 23

Svar fra ungrus.no 24.01.2023

Hei jente 23! 

Takk for at du skriver til oss i ungrus.no 

Det du beskriver her er ikke ukjent. Når jeg har grupper/kurs for pårørende, kommer alltid dette med løgner opp under erfaringsutveksling.

Det at pårørende opplever at den som ruser seg lyver mye kan handle om flere ting. 

En som har et rusproblem kan noen ganger bagatellisere og/eller benekte sitt problem. Det er da ikke nødvendigvis ment som løgn, den som ruser seg kan tror på det en sier selv, men dette oppleves ofte som løgn av de som står rundt.

Det kan også være at den som ruser seg, og også pårørende, lyver fordi de ikke ønsker at andre skal vite om rusen. Det kan handle om følelser som skyld og skam. I mange familier kan det oppstå regler som f.eks "ikke lov å snakke om rusproblemet", både hjemme og ute,

Etterhvert så blir det vanskelig å stole på en som har et rusproblem. For om rusen får utvikle seg til en avhengighet så medfører det ofte løgner. Og da kan det også bli løgner om små ting så vel som store ting. Mange pårørende forteller at deres kjære også lyver om ting de ikke en gang trenger å lyve om. 

Det kan være svært belastende som pårørende å stå i, og jeg vil bare nevne at det finnes flere pårørendetilbud som du kan se nærmere på her

Vennlig hilsen

Ann Christin Haugen 

Spes.utd sosionom 

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut