Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Problematisk drikkemønster

Hei!

25+ år gammel mann her som egentlig alltid har hatt ett vanskelig forhold til alkohol. Jeg blir en helt annen på fylla. Kan liksom bli sinna, emosjonell, seksuelt ekkel, eller vanlig full. Det er litt som lotteri hva som skjer.
Grunnen er at når jeg først drikker så klarer jeg egentlig ikke å stoppe. Klarer heller ikke å bare gå ut edru, da jeg har litt sosial angst, og det forsvinner med alkohol.
Men får ganske «fomo» om jeg ikke er med ut, så vanskelig å la være også, selv om dagen derpå består av angst og «beklager meldinger»… Kan nevne at jeg er homofil og sliter litt med å være det edru. Liksom treffe folk, så kan hende jeg har et undertrykt behov for «seksuell kontakt» i fylla, noe som gjør at jeg av og til blir seksuell ekkel, noe som ikke er greit i det hele tatt.

Jeg er som sagt helt annerledes edru, og det plager meg, at jeg liksom ikke klarer å drikke som andre folk og holde meg til det jeg kjøper og drikke langsomt.

Vet jeg kan bare unngå alkohol osv, men det er veldig vanskelig. Har nok mistet en del venner og bekjentskaper også pga alkohol, noe som gir bare mer angst, edru eller ei. Har prøvd mange ganger å drikke langsomt, drikke vann underveis, men det er akkurat som den berusa meg bare driter i det og kjører på når det har gått så langt. Det verste er, at når jeg egentlig er helt dritings, så føler jeg meg ikke det, og derfor drikker mer og blacker ut. Fordi jeg føler jeg trenger det. Beklager veldig rotete melding og vet ikke om dere har noe å si om det, men tenker det er greit å høre uansett. Jeg vil jo være som alle andre og kunne gå ut og bare ha det gøy. Men det skjer nesten aldri. Så har hatt 1 mnd pause fra alkohol nå, men kjenner så på fomo (fear of missing out) og enslighet når jeg må sitte hjemme alene at jeg tenker jeg må høre med noen. Hørt fra flere at folk lurer på hvorfor de er venn med meg pga slik jeg av og til blir i fylla, men de som jeg fortsatt har som venner, svarer jo at «fordi han er en helt annen person edru» men de vil jo helst at jeg er edru. Er noe galt med meg?

Mann 25+

Svar fra ungrus.no 28.09.2022

Kjære mann på 25! 

Jeg har lyst til å begynne med å si at du høres helt "normal" ut! 
Du er et "normalt" menneske som har noen "normale" utfordringer, slik det høres ut som for meg. Hvis det er noen trøst.
Du viser god innsikt i egen situasjon og det er trist å høre at du sliter. Likevel kan innsikten din være et godt utgangspunkt for en eventuell endring med et opplevd bedre forhold til deg selv og andre. 

Det kan høres ut som du har et problematisk forhold til alkohol, noe du skisserer selv. Fagkunnskapen betegner "problematisk" når man blant annet fortsetter bruken av alkohol til tross for sosiale, familiære eller relasjonelle problemer som forårsakes av eller forverres av drikkingen. I tillegg kan du stå i fare for å utvikle en alkoholavhengighet. Du henviser til at du har vanskeligheter med å begrense eller stoppe å drikke, i tillegg til økt toleranse. Det vil si at du opplever at du må drikke mer for å oppnå ønsket effekt. Du nevner også tap av kontroll. Du drikker større mengder alkohol enn det som er planlagt og klarer ikke å la være. Det høres ut som du er kjent med tiltak du kan gjøre for å forebygge blackouts, men at du ikke klarer å opprettholde disse.
Mange kan oppleve som du, at stort inntak av alkohol gradvis reduserer hemninger og demper selvkontrollen, slik at andre sider ved en kommer til uttrykk. 
I tillegg nevner du sosiale problemer som ensomhet, "fomo", sosial angst, noe problematisk forhold til egen legning i edru tilstand og venner som unngår deg "i fylla".

Jeg vet ikke om du har noen å prate med om disse utfordringene? En første skritt kan være å ta det opp med noen du stoler på.

Du kan eventuelt få en time hos fastlegen din og legge en plan sammen med han/henne? Fastlegen kan også henvise til rusbehandling eller annen hjelp.

Jeg er kjent med mange som har fått hjelp med liknende utfordringer som du har, og som i dag opplever å ha et bedre forhold til seg selv og andre, uten behov for rusmidler. 

I Kristiansand kommune har vi et lavterskeltilbud, et såkalt Drop-in team, som kan tilby samtaler og veiledning. Er du kjent med noe liknende i din kommune? 

Håper du finner ut av det, og lykke til! 

Vennlig hilsen

Carina Egeland

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut