Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Mamma på rehabilitering

Hei!

Jeg har fått svar på spørsmålet mitt om det er sant at du blir lenket fast til sengen med både bein og armer på en rehabiliteringsinstitusjon for rusmisbrukere. Der ble det nevnt at det alltid er helsepersonell i rommet du bor på.
Jeg har fått vite at mamma har vært på to rehabiliteringsinstitusjoner til nå, men har ikke klart det fordi det ikke har vært helsepersonell. Er det helsepersonell på absolutt alle?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 14.01.2020

Hei Jente 15!

Så bra at du skriver igjen! Jeg skjønner at du er opptatt av at din mor er ivaretatt der hun er. Jeg skal prøve å forklare mitt svar nærmere.

Jeg vet ikke hva slags rehabiliteringsinstitusjon din mor er innlagt på. Her hvor jeg jobber, er rusbehandlingen en del av det statlige sykehuset, og på sykehuset er det strenge krav til tilstedeværelse av kvalifisert helsepersonell. Helsepersonell er da tilgjengelig på avdelingen til enhver tid, men ikke inne på pasientrommet hele tiden.

Vi skiller mellom denne form for rusbehandling og det vi kaller opphold på rusomsorgsinstitusjoner. Rusomsorgsinstitusjoner regnes ikke som behandling, men kan for eksempel bli brukt når det er ventetid på behandlingsinstitusjoner eller man trenger å komme seg fysisk og psykisk etter å ha ruset seg mye. Det skal være tilgjengelig helsepersonell også der, men ikke nødvendigvis til stede hele tiden.

Om du fremdeles lurer på hvordan det er der din mor er innlagt, kan du kanskje prate med dine fosterforeldre om dere kan kontakte institusjonen for å høre hvordan de gjør det akkurat der.

Det er bra du får snakket om det du går å tenker på og at du da kan få den informasjonen du trenger. Du har krav på informasjon, men husk at det ikke er ditt ansvar å få mor frisk.

Ønsker deg alt godt videre!

Vennlig hilsen

Anne Christin Haugen

Spesialutdannet sosionom

Sørlandet sykehus

Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut