Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Kjæreste som bruker kokain

Hei!

Kjæresten min er avhengig av kokain. Hun får et sug etter kokain om hun tenker på det når hun er ute og drikker. Da er det lite som stopper henne i å få tak i det… hun bruker det omtrent hver helg, med noen unntak her og der. Det virker ikke som hun forstår alvoret i det. Hun sier at det ikke er så farlig som folk skal ha det til. Hun tar bare litt, og så lite at hun merker ingen rus, men det slukker suget. Hun blir bare sur hvis jeg prøver å snakke om det.

Jeg lurer på hva jeg kan gjøre for å få henne til å forstå alvoret i dette, sånn at hun selv har lyst til å slutte? For nå føles det ut som om jeg bare prøver å hjelpe en som ikke vil ha hjelp.

Gutt 18

Svar fra ungrus.no 31.07.2023

Hei!

Du har erfart noe som mange pårørende opplever, nemlig at det kan ta lang tid før en som bruker rusmidler på en måte som vekker bekymring hos de nærmeste, selv opplever eller erkjenner at det er et problem. I følge rusinfo.no er det "vanlig at brukere undervurderer risikoen for å bli avhengig av kokain. I realiteten er stoffet blant de mest avhengighetsskapende rusmidlene man kan innta. Avhengigheten oppleves mest psykisk og gir seg til kjenne ved et sterkt sug etter stoffet". Det at kjæresten din opplever et sug etter kokain, bør altså være nok til at varsellampene begynner å blinke. 
Min erfaring er at mennesker selv må ha et ønske om å slutte med rusmidler hvis de skal kunne lykkes. Det er umulig å ta tak dersom man ikke erkjenner at det er et problem. Det er også en vanlig forsvarsmekanisme å bli sur eller sint om noen tar det opp.
Du har ikke sagt noe i spørsmålet ditt om hvilke konsekvenser du ser av kokainbruken hennes. Du kan prøve å tenke gjennom om det er noe hun selv vil synes er negativt ved det, både på kort og lang sikt. Hvis du får til en åpen samtale, som ikke er fordømmende, kan du spørre om hun tenker det for eksempel går utover økonomi, helse, deres relasjon, venner, familie, skole eller arbeid? Hva med faren for å utvikle avhengighet?
Kokain blir produsert i Sør-Amerika, og er en del av en stor ulovlig økonomi drevet av karteller som er forbundet med mye kriminalitet og vold. Ved å bruke kokain, støtter man denne illegale virksomheten. Er det noe kjæresten din synes er helt greit?
Ofte er det årsaker til at vi har lyst å prøve ut rusmidler. Hvis det er noe kjæresten din sliter med i hverdagen, kan det være lurt å kontakte rustjenesten i kommunen eller få en henvisning fra fastlegen til en psykolog eller annen behandler i spesialisthelsetjenesten.

Til slutt, vil jeg si at det er viktig at du tenker gjennom hvordan du vil ha livet ditt. Hva er viktig for deg i et forhold? Du er ung, og det kan være tungt å bære bekymringer for en kjæreste som bruker rusmidler på en urovekkende måte. Det kan være godt å ha noen å drøfte situasjonen med, enten det er venner eller familie. Mange kommuner og organisasjoner har dessuten tilbud for pårørende.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no
 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut