Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Bror som ruser seg

Hei!

Broren min ruser seg og har gjort det i flere år. Han er 26 år og vi har ikke kontakt med han lengre. Om han tar kontakt, spør han bare om penger. Jeg savner han, og skulle ønske jeg kunne gjøre noe så han sluttet med rusen. jeg skulle ønske jeg hadde en bror som var glad i meg, og som jeg hadde god kontakt med. Jeg vet det går dårlig med han, og er usikker på hvor lenge han kommer til å leve.

Jente 15

Svar fra ungrus.no 22.04.2024

Kjære jente 15 år! 

Takk for at du skriver til oss i ungrus.no 

Det er sterkt å lese det du skriver. Det er også gjenkjennbart.  Jeg møter mange søsken på mestringskurs for pårørende. Historiene er ofte som du skriver her. Jeg møtte nylig ei søster, litt eldre enn deg. Hun var så sint, og egentlig i bunnen, mest lei seg for at broren bare tok kontakt med familien når han trengte noe. Hun var også så sint på foreldrene sine som brukte alt de hadde av penger og energi på å prøve å hjelp en som ikke ønsket å slutte å ruse seg. I perioder følte hun seg foreldreløs. 
Følelsene pårørende står i blir ofte en blanding av å være lei seg, savn, sorg og sinne, fordi det føles som at den som ruser seg ikke bryr seg om andre enn seg selv. Rusen blir på en måte hovedsaken i livet, og selv om jeg har sterk tro på at din bror er veldig glad i deg, så er ikke det lett å se og føle når rusen har tatt overhånd. 

Jeg vil råde deg til å sjekke ut hva som finnes av tilbud til pårørende i din kommune. Mange kommuner har SMIL-grupper,, ungdomsgruppen er for barn som pårørende fra 13-15 år. Dersom din kommune ikke har dette tilbudet så kan det være fint å snakke med f.eks helsesykepleier på skolen din. Hun kan enten snakke med deg selv eller sette deg i kontakt med den/de som har tilbud til søsken. 

Du er ikke alene om å ha det slik, men det kan føles ensomt da ikke alle snakker så mye om disse tingene. Jeg håper du finner en god person å snakke med om alt du står i. 

Ønsker deg alt godt! 

Vennlig hilsen

Ann Christin Haugen

Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling
Sørlandet sykehus

​​​​​​​

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut