Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Barnebarn som ruser seg på hasj

Hei!

Har et barnebarn på 20 år. Mora døde når han var 4 år. Fikk sertifikat, mista det etter 3 veker. Han tok bilen han hadde fått i hasj-rus. Han ville vi skulle skjønne at han rusa seg, så han la igjen saker så vi skulle forstå hva han holdt på med.
Har kjefta på han at han røyka inne noen ganger, vi trudde det var vanlig røyk. Har sett han rusa før, men mannen min har ikkje ville "sett" det.
I går fikk eg han til å låse opp døre, då såg vi kor høg han var. Han vil ikkje slutte med det, sier han.
Vi er så fortvila. Hjelp!

Bestemor til 20-åring

Svar fra ungrus.no 22.02.2023

Hei bestemor til 20-åring! 

Takk for at du skriver til oss i ungrus.no! 

Du beskriver bekymringer for deres barnebarn på 20 år som røyker hasj. Det kan høres ut som han på en side ønsker hjelp, da han legger ting synlig slik at dere kan se det, men samtidig sier han ikke ønsker å slutte. Det er vanlig å være ambivalent til egen rusbruk. Mange ønsker å slutte uten å klare det. For noen har det kanskje startet som en mestringsstrategi for å takle vanskelige ting i livet, mens for noen var det ikke noen spesiell grunn til at de startet, annet enn at vennene brukte det. 
Uansett grunn, så er cannabis avhengighetsdannende, og noen mennesker er mer sårbare enn andre for å utvikle avhengighet. 

Det finnes mye god hjelp for han om han selv kommer til at han ønsker å redusere eller slutte å bruke. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med deres kommune og høre hva de kan tilby av oppfølging/tiltak knyttet til cannabisbruk, både til deres barnebarn og for dere som pårørende. Jeg vil også anbefale en røykeslutt-app for cannabis som gir kunnskap, råd og veiledning knyttet til det å slutte med hasj. Denne har fått gode tilbakemeldinger fra ungdom som har tatt den i bruk. HAP heter den.  

Og så vil jeg anbefale dere som pårørende å snakke med andre foreldre som strever med de samme bekymringene. Rusproblemer oppstår i alle typer familier, men det en står i av belastninger er ofte veldig like. Se oversikt på ulike tilbud til pårørende på helsenorge.no 

Ønsker dere alt godt! 

Vennlig hilsen 

Ann Christin Haugen

Spesial utdannet sosionom 

Avdeling for rus og avhengighets behandling.  

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut