Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Sykdommer som følge av cannabisbruk

Hei!

Jeg lurer på hvilke sykdommer man kan få av cannabis og akkurat hvilke sykdommer som kan ramme kroppen din, om det er nervene eller muskler osv. Jeg vil ha konkrete svar, utenom de sykdommene som dere har nevnt etter å ha lest igjennom .

Takk!

Hilsen jente over 18.

Svar fra ungrus.no 01.03.2012

Hei!

Dette var et omfattende spørsmål, og jeg skal prøve å svare konkret.

Det er viktig å huske på at cannabis virker på svært mange forskjellige organer i kroppen, og det blir fort veldig vanskelig å være presis nok. Dessuten er det mye vi ikke vet ennå, men utviklingen går i retning av at man finner stadig nye skadelige effekter av forskjellige stoffer som finnes i cannabis. Her er en liste, som nok ikke er komplett:

1. Vi begynner i fosterlivet: Dersom mor røyker cannabis i svangerskapet, kan hjernen til fosteret bli konstruert annerledes enn hos fostere som ikke har vært utsatt for cannabis. Det kan gi forskjellige utslag, men konsentrasjons- og lærevansker er av de symptomene som kan opptre senere i barndommen. Dessuten kan fostervekten bli lavere, fordi cannabis hindrer surstoffutvekslingen i morkaken.

2. Så er det hjernen: Den farligste sykdommen cannabis kan gi, er schizofreni, altså en alvorlig, kronisk sinnslidelse. Man regner at dobbelt så mange cannabisbrukere som den vanlige befolkning kan få denne sykdommen. Den går ikke nødvendigvis over dersom man slutter å bruke cannabis. Videre er angstsykdom, depresjon, og redusert evne til å konsentrere seg og lære noe, velkjent. Dette går som oftest over etter at man slutter med cannabis. En interessant og sjelden bivirkning av cannabisbruk, er ødelagt temperatur-regulering i hjernen. Vi har ekspempler på folk som tilbringer flere timer om dagen under varm dusj av den grunn. Lillehjernen styrer bevegelsene våre. Det er vist at cannabis reduserer effektiviteten til lillehjernen, dermed vil det bli vanskelig å utføre kompliserte bevegelser, som dans, bil- og mopedkjøring eller å spille et instrument.

3. Hjertet: Det er vist at cannabis kan påvirke hjerterytmen hos enkelte, og dette har resultert i plutselige dødsfall som forskerne mener må ha vært forårsaket av cannabis. Det er selvsagt ikke mange slike tilfeller, men det er jo ikke så greit for dem det rammer.

4. Immunsystemet er kroppens forsvar mot infeksjoner og fremmede stoffer. Det er vist at cannabis reduserer effekten av immunsystemet, slik at man lettere får bronkitt, lungebetennelse og andre infeksjoner.

5. Lungene: Cannabis brukes nesten bare sammen med nikotin, som vi vet er skadelig for lungene. Det er mange ødelagte lunger (kols) blant de som bruker mye cannabis. Blant mine cannabisrøykende pasienter er det ikke uvanlig med dødsfall som følge av kols i alderen 47-60 år, altså mye tidligere enn man ville ventet dersom de "bare" hadde brukt nikotin. Lungekreft er vist å være hyppigere hos cannabisrøykere, det kan ha sammenheng med at immunsystemet er svekket, og dermed vil kroppen ikke klare å forsvare seg mot kreftcellene.

6. Gutter bør være oppmerksom på at cannabis er vist å gi dårlig sædkvalitet.

 

Jeg håper jeg med dette ga deg noen av svarene du var ute etter. Skriv gjerne inn igjen hvis du lurer på mer.

 

Vennlig hilsen

Dagfinn Haarr

Spesialist i allmenn- og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut