Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Vondt når foreldre går fra hverandre

Hei!

Foreldrene minne har kranglet i 4 år og nå flytter meg og mamma til tante og onkel.
Jeg vil engentlig ikke på skolen, men mamma og pappa sier at jeg skal. Jeg har venner, og jeg har sagt det som skjer til dem, men de forstår ikke hvordan jeg har det. Etter skolen ligger jeg ofte i sengen og gråter og bare tenker på hvor lenge det må være sånn. Jeg har det vanskelig!

Jente, yngre enn 12 år

Svar fra ungrus.no 30.11.2021

Hei!

Du skriver at du har det vondt. Foreldrene dine har bestemt at de skal flytte fra hverandre, og du og mammaen din har nå flyttet til til en tante og onkel. Jeg har stor forståelse for at det er vondt og vanskelig nå å være deg. En slik situasjon skaper veldig mye uro. Du beskriver også at det har vært en vond periode ganske lenge hjemme hos dere og det forteller også at du har stått i en vond situasjon over lang tid. 

Mange ganger kan det bli slik at voksne kan ha lett for å glemme at barna får med seg mye mer enn de tror og kan sitte igjen med veldig mange spørsmål når situasjonen blir som det du nå opplever. Det beste vil nå være om mammen og pappaen din sammen kunne snakket med deg og informert om hva som skjer og si litt om hva de tenker fremover. Om det nå er vanskelig å snakke med foreldrene dine, kan du kanskje snakke med tanten eller onkelen din. Det viktigste er at de må ta seg tid og ro til å snakke med deg. Om ikke du får de nærmeste til å snakke med deg, så anbefaler jeg deg å snakke med lærer eller helsesykepleier på skolen. En av disse kan også hjelpe deg med å si i fra til foreldrene dine at du nå har det vanskelig. Jeg forstår at det akkurat nå kan være veldig vanskelig å gå på skolen men likevel er skolen viktig for deg og det er en god plass å være som du også treffer vennene dine.

Det gjør vondt når det skjer slike store ting i livet som at foreldre flytter fra hverandre. Det er uansett om de har kranglet mye før de tar den avgjørelsen eller ikke. Veldig mye kan bli bedre for deg om du bare blir fortalt hva som skjer og skal skje fremover. Det er helt sikkert veldig mye foreldrene dine ikke kan svare på akkurat nå, men da bør de også si det. Jeg håper du klarer å si fra at de må prate med deg. 

Selv om du får god informasjon, kan den vonde følelsen likevel være der en god stund. Det gjør vondt når familier brytes opp som det du opplever nå. Da er det veldig viktig at foreldrene dine og andre rundt deg tar vare på deg i dette og ser til at du har det bra. Om du opplever at mamma og pappa til tross for alt det vonde som skjer, likevel er der for deg og viser at de er like glade i deg, kan den vonde tiden være lettere å komme gjennom før dere er ordentlig på plass i en ny hverdag. 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut