Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Konsekvenser av egen rusbruk

Hei!

Jeg har ved to anledninger benyttet rus sammen med familien, som en rømning fra vanskelige episoder i livet.
Det gikk 8 mnd fra første gang, med behandling hos psykolog i terapi og til 12-stegsprogram, og jeg ble vurdert friskmeldt. Allikevel ønsket jeg å fortsatt gå til timer, da barnevernet var involvert første gang og konsekvensene av tidligere "utskeielser" ble så enorme.
Ved siste sprekk, et personlig jobbrelatert nederlag, hadde jeg null rus- eller spillsug. I løpet av en uke ruset og spilte jeg vekk 140 000 kroner og tok ingen ansvar/ var apatisk hjemme og alt ansvar falt på min samboer (vi har 2 felles små barn) og et særkullsbarn som jeg har ansvar for. Nå ble jeg funnet sovende i pillerus bak rattet på min parkerte bil. Og tatt blodprøve av og barnevernet er koblet på.
Jeg ble kastet ut av mitt hjem. Og min sønn som ønsker å bo hos meg i ny leilighet, er jeg følgelig livredd kommer til å bli tatt fra meg. Jeg er veldig skeptisk til hvor "lett" jeg ble forsøkt friskmeldt fra Rogaland A-senter, og hvor grovt jeg sprakk. Men hva kan jeg forvente? 
Vil jeg kunne fortsatt ha sønnen min (har advokatfestet fast bosted), og hvilke reaksjon vil det komme fra barnevern da dette er runde to?
PS. Jeg var totalt avholdende fra alt i de 8 mnd mellom smellene.

Voksen mann

Svar fra ungrus.no 26.10.2021

Hei! 

Takk for at du skriver til oss i ungrus.no. 

Det er kompliserte og vanskelige ting du beskriver her og vanskelig å svare spesifikt på denne saken. Men jeg kan prøve å gi deg et generelt råd. 

Jeg tenker nok at barneverntjenesten vil forsikre seg om at du klarer å tilby et rusfritt miljø for barnet ditt. Det kan innebære at du går i behandling igjen, for ekspempel til samtaler på en ruspoliklinikk, slik at du ikke tyr til rus når livet blir vanskelig. Det kan være lurt å selv tilby å avlegge uanmeldte urinprøver slik at barneverntjenesten i en periode kan se at du holder seg rusfri, samt ta imot hjelpetiltak hvis de ønsker det. Barneverntjenesten sitt mål er at barn skal vokse opp hos sine biologiske foreldre. Barnets stemme skal ut fra alder og modenhet tillegges vekt. Mitt råd er å være så åpen og ærlig ovenfor barneverntjenesten som du har vært her og ta imot hjelp av det offentlige.

Ønsker deg alt godt videre! 

Vennlig hilsen 

Ann Christin Haugen 

Spesialutdannet sosionom 

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling 

Sørlandet sykehus 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut