Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Er en i familien full?

Hei!

Kordan finne ut om nokon i familien er full?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 18.11.2022

Hei!

Jeg lurer litt på hvorfor du ønsker å finne ut om noen i familien er full. Er det en bestemt person du tenker på?
Når man drikker alkohol, er det vanskelig å vite akkurat når man går fra å være litt beruset til å være svært beruset, altså full. 

Noe av det som kjennetegner svært berusede personer, er at de oppfører seg annerledes enn de vanligvis gjør. De kan bli høyrøstet og gjøre og si ting de ikke ville gjort dersom de var edru. De kan bli snøvlete i talen og ustø i måten de beveger seg på.
De kan også bli mer vågale og ta flere sjanser.

Folk reagerer veldig ulikt på alkohol. Noen kan drikke veldig mye og få en høy promille, uten at andre kan merke det i særlig grad. Andre kan man merke det på etter bare et glass eller to. 

Nå skriver jeg noe som kanskje ikke er aktuelt for deg, men jeg sier det likevel:
Dersom du opplever at noen som har drukket alkohol oppfører seg ubehagelig når de er sammen med deg eller gjør deg redd eller utrygg, kan du si ifra om det. Hvis det ikke er krise, kan det være lurt å vente til neste dag. Dersom du tenker at oppførselen kan knyttes til at personen drikker alkohol, kan du si ifra om dette og hvordan du opplever det. Det bør ikke bli en diskusjon om denne personen var full eller ikke.
Hvis det er vanskelig å si det direkte, kan du fortelle det til en voksen person du stoler på, det kan være en i familien, en helsesykepleier, en lærer eller en annen person du har tillit til. Da kan du få hjelp til å få gitt beskjed til den det gjelder om hvordan oppførselen virker på deg.
Hvis det oppstår skremmende eller farlige situasjoner, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut