Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Kombinere snus og kokain- farlig for hjertet?

Hei!

Idag tok jeg kokain for første gang. Sniffet bare en linje. Samtidig snuser jeg jo. I kveld leste jeg på rusopplysningen at man burde ikke blande tobakk og kokain.
Er det virkelig så farlig?
Kjenner jeg blir litt redd fordi jeg snuser jo en halv boks på en dag og samtidig som jeg sniffet kokain. Bekymrer meg skikkelig for plutselig at jeg får hjerteinfarkt.

Gutt 19

Svar fra ungrus.no 25.07.2022

Kjære gutt, 19 år!

Du er bekymret for å blande kokain og nikotin, og jeg deler den bekymringen med deg! Grunnen til at dette er uheldig, er at begge stoff virker på hjertet og på karsystemet, de "girer opp hydraulikken". Med det mener jeg at de får blodårene til å trekke seg sammen og de får pulsen til å øke. Blodtrykket kan også påvirkes. I og med at blodårene blir trangere, må hjertet pumpe hardere for å få blodet ut i systemet, og da øker blodtrykket. 

Du er redd for hjerteinfarkt, og teoretisk kan det skje, men det er også andre problemer som kan oppstå: I veldig sjeldne tilfeller, hvis man har en svakhet i åreveggene, kan blodårene i hjernen sprekke under påvirkning av kokain. Dette kan medføre hjerneblødning. Så dersom du ønsker å være på den sikre siden, lar du være  å kombinere nikotin og kokain. Begge stoff er svært avhengighetsskapende, og begge kan påvirke hjerte- og karsystemet. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut