Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Screenshot og spredning av nakenbilde

Hei!

Jeg var sammen med en gutt på samme alder som meg, for en stund siden fikk han meg til å sende nakenbilde av meg! Han hadde sendt først men det viste seg at det ikke var han på bildet. Han hadde tatt et bilde fra nettet å kopiert å limt det inn sånn at det så ut som det var han. Men etter jeg hadde sendt han et bilde av meg så screena han det å sendte det videre uten min samtykke. Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre å gruer meg veldig til å begynne på ungdomsskolen. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 14.07.2021

Hei, 

Så fint at du tar kontakt! Jeg forstår at det for deg nå er viktig at bildet du sendte videre blir slettet.

Det er ikke ulovlig å sende nudes. Derimot er det ulovlig å oppbevare bilder av en person som ikke har samtykket til det. Det er også straffbart å ta screenshot og oppbevare nudes sendt av personer under 18 år, selv om personen som har sendt bilde sier at det er ok. Du bør si fra til en voksen så du ikke står alene i dette. Det oppleves gjerne litt kleint å si fra, men det bør gjøres, og den voksne vil hjelpe deg med dette. Veldig fint om du kan snakke med foreldrene dine. Husk at du ikke har gjort noe som er ulovlig det er han som har screenshotet som har gjort det ulovlige.

Om personen som har tatt screenshot er på din alder vil han ikke kunne straffes men politiet kan likevel etterforske og kan kalle inn gutten sammen med hans foreldre til en bekymringssamtale. Om ikke du kan snakke med en voksen i din krets så anbefaler jeg deg å kontakte ungdomstjeneste på stedet der du bor eller Helsestasjon for ungdom som kan bistå deg videre. 

Det er ganske mange unge som har opplevd det du beskriver og derfor har det blitt jobbet mye med hva som er lurt og ikke, nettvett osv blant unge. Jeg legger ved lenker til et par nettsteder som omtaler tema på en god måte og hvor det også er flere gode tips. Om du snakker med en voksen, kan det også være lurt å vise disse sidene til dem.

Fra ung.no: Er det lov å sende nudes eller dickpics? og Nudes av meg er delt, hva gjør jeg?

Håper det ordner seg for deg! 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut