Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Hårtest og lyst på rus

Hei!

I fjor var jeg i en litt kjip situasjon, som førte til at jeg drev veldig mye med dop. Røyka blant annet weed flere ganger daglig i ca 2 måneder, tok en god del xanax og var litt molly her og der.
Dette fant moren min ut av i desember 2021 og sa jeg hadde til sommeren 2022 på å bli clean og at hun skulle teste håret mitt. Hun ville gjøre dette i hjemlandet og vi skulle dit i sommer, derfor ble det sånn. Vi hadde det altså da veldig travelt så ble ikke noe tid til å ta denne testen. Så jeg er 100 % sikker på at hun tester meg når vi skal ditt igjen til nyttår. Jeg har da vært helt clean siden 17. januar 2021. Men jeg er DRITT LEI av å være clean. Jeg vil liksom bare ta noe en siste gang eller noe, så jeg har noen spørsmål.
1) Hvis jeg tar meg en jay nå, vil dette vises i testen som blir tatt i desember? Da jeg har vært clean så lenge? Eller vil det vises uansett, siden jeg drev så mye med det før?
2) Hva om hun plutselig tester meg i morgen, er det stor sjanse for at noe kommer ut positivt selv om jeg er 200 dager clean fra alt?
3) Om jeg holder meg helt clean til nyttår og hun tester meg da, er det da 100% sikkert at alt kommer ut negativt?
4) jeg har veldig lyst til å prøve LSD. Noe jeg aldri har gjort før. Om jeg prøver dette snart 1 gang, vil det vises i denne hårtesten om den skal tas om 4 mnd?

Jente 19

Svar fra ungrus.no 08.08.2022

Hei!

Det er fint at du skriver til ungrus.no om alvorlige tema som egentlig berører veldig mye.

For det første: Det er vanskelig å svare på hvordan dine hårtester vil slå ut i fremtiden, men jeg legger ved lenke til info om dette fra nettsiden til Oslo universitetssykehus. Der står det litt om hvor mye håret vokser i måneden og hvilke stoffer som kan påvises når testen tas på en korrekt måte.

Jeg blir litt nysgjerrig på hva som ligger bak ditt ønske om å ruse deg.
Du skriver at du brukte mye dop fordi du var i en litt kjip situasjon i fjor. Er denne situasjonen over, eller er det noe som henger igjen som gjør at du savner rusen? Det finnes mange måter å møte slike situasjoner på, som ikke involverer rusbruk. Kommunene skal ha tilbud for unge mennesker som har det vanskelig. Hvis du går inn på nettsiden til din kommune, kan du finne ut av hva som finnes der du bor. 

Din mor er nok redd for at du skal få større problemer dersom du begynner å ruse deg igjen, og det å kreve en hårtest er nok en måte å prøve å hjelpe deg på. Din mor kan ikke kreve at du tar hårtest, om du ikke ønsker det selv. Det kommer frem at du er 19 år, det betyr at du er myndig. Hvis det er et krav for at du fortsatt skal kunne bo hjemme, må du vurdere fordeler og ulemper ved dette. Du skriver også at kravet om hårtest kommer i forbindelse med besøk i hjemlandet.
Det du opplever, kan være noe som kalles for negativ sosial kontroll, selv om din mors intensjoner kan være de beste. Går det an å prate med henne om hvordan du har det, og vil du få støtte hjemmefra dersom du ønsker hjelp av kommunen?
Dersom du går på skole, kan du snakke med helsesykepleier, som vil kunne hjelpe deg til videre hjelp. Det vil de også kunne gjøre på Helsestasjon for ungdom. Helsesykepleiere har taushetsplikt, noe som gjør at det er ikke er lov å snakke med dine foreldre om det du sier der.

Jeg håper du tar kontakt, slik at du får noen å snakke med om hvordan du har det, og hjelp til å finne ut hva som er viktig for deg og hva som skal til for at du skal ha det bra!

Vennlig hilsen 

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut