Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Ubeskyttet sex

Hei! 

Jeg har hatt sex 3 ganger de to siste månedene med 3 forskjellige gutter. Alle var uten kondom. Jeg går ikke på noen som helst form for prevensjon, men jeg har heller ikke regelmessig mens. Jeg vet aldri når jeg får mensen og det kan variere mye på hvor lang tid det tar mellom hver gang jeg får mensen.
Jeg vet det ikke er lurt å ha sex med forkjellige gutter, og i hvert fall ikke uten kondom. Men jeg er veldig redd for at jeg kan bli gravid. Ingen av gangene kom han inni meg, men jeg har hørt at man kan bli gravid av det som heter precum. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Hva er lurest å gjøre?
Siden jeg ikke får mensen som normalt, vet jeg heller ikke om det er noen mulighet for at jeg kunne bli gravid akkurat da. Jeg skal vente til det har gått to uker etter jeg hadde sex med han siste og sjekke meg for både klamydia og ta en graviditetstest.
Jeg har også veldig lyst til å starte å ta p-piller, slik at jeg kan ha litt mer kontroll. Men hvordan fungerer dette? Må jeg gå til legen for å få dette? Er det noe mer jeg kan gjøre? Jeg fant ut av alt dette i ettertid av sexen og visste ikke man kunne bli gravid av precum, så jeg er veldig stresset.

Mvh Jente 16 år

Svar fra ungrus.no 05.08.2020

Hei! 

Du skriver at du har hatt sex med tre forskjellige gutter uten at det er brukt kondom eller annen form for prevensjon. Dette har vært i løpet av de siste to månedene. 

Ja, det er riktig at du kan bli gravid når du har sex som medfører at gutten har penis inne i deg. Precum kalles den væsken som kommer ut av penis før mannen får sin utløsning,  den inneholder også sædceller som kan gjøre deg gravid. Du sier ingenting om du har hatt noen form for mens i denne perioden, og jeg vil anbefale deg å gjøre som du selv sier, ta kontakt med lege eller helsestasjon for ungdom for både en test for graviditet og en sjekk for clamydia. Deretter er det veldig lurt at du ønsker å starte opp med prevensjon. Fremfor p-piller vil jeg anbefale deg en langtidsvirkende prevensjon i form av en spiral eller en p-stav. Dette anses nå som en mye sikrere form for prevensjon og gir deg bedre trygghet. Selv om du da bruker prevensjon, er det lurt å bli god på å få partnere til å bruke kondom når dere har sex. Om du synes det er vanskelig å si at en gutt må bruke kondom så øv deg på det når du er hjemme for deg selv. Gutter bør absolutt ta et ansvar for dette selv, men veldig ofte tar de ikke det ansvaret og usikkerheten blir liggende på deg. Så selv om du begynner med prevensjon, så er det lurt at kondom brukes om du har sex med en partner som ikke er din faste partner. Da det bare er kondom som også beskytter mot kjønnsykdommer i tillegg til å fungere som prevensjon. 

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut